Help! Mijn radiator blijft koud, hoe los ik dit op?

 

Wanneer uw radiator tikt of koud blijft is het vaak een teken dat er luchtbellen in uw cv-installatie zijn ontstaan. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed opwarmt, wat dus energieverspillend is. In het geval van tikkende en borrelende geluiden kunt u het beste de radiator ontluchten en is het aan te raden om zowel voor en na het ontluchten ervoor te zorgen dat uw waterdruk van uw cv in orde blijft door de cv-ketel weer bij te vullen.

Wij leggen hieronder uit hoe u het beste en zo snel mogelijk uw radiator weer in orde kunt krijgen!

 

Ontluchten radiator: zo doe je dat

 

Bij het ontluchten van uw radiator heeft u een doekje en een ontluchtingssleuteltje nodig. Als eerst draait u alle radiatoren in huis volledig open en zet u de thermostaat voor ongeveer 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht zal zich nu namelijk verzamelen bij de ontluchtingsventielen. De thermostaat zet u na 10 minuten zo laag mogelijk, zo stopt de cv-ketel namelijk met verwarmen. Na 10 minuten draait u de radiatorknoppen dicht, hiervoor kunt u een ontluchtingssleuteltje gebruiken. Begin als eerst bij de laagst geplaatste radiator in huis en werk dus zo naar boven.

 

Vang het vocht dat uit het systeem komt met het doekje op. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, kunt u het ontluchtingssleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie draaien. Tenslotte kunt u alle radiatorknoppen in huis weer opendraaien en de thermostaat weer aanzetten, zodat het systeem weer kan branden. Na 10 minuten controleert u of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.

 

Met deze stappen heeft u binnen een uur weer een warm huis!