Zo los je een radiator lek op!

Het kan weleens voorkomen dat uw radiator lekt en dat wilt u natuurlijk zo snel mogelijk kunnen oplossen. Een van de gevolgen van lekkages kan namelijk zijn dat de radiator aangetast wordt. Iemand met ervaring of een erkende Cv-installateur langs laten komen is natuurlijk aan te raden, maar er zijn een aantal oplossingen die u zelf kunt proberen voor kleinere lekkages bijvoorbeeld. Wij hebben hieronder de stappen voor u uitgelicht.

 

Radiator lek oplossen: de eerste stap

Stap 1: Het is belangrijk om eerst te weten waar de lekkage vandaan komt. Controleer daarom de aansluitpunten van de radiator om te kijken of ze goed vast en dicht zitten. Is de radiator onlangs ontlucht of afgetapt? Dan is de kans groot dat de lek hier zit. Als er geen lek is, controleert u de lasnaden van de radiator. Is er toch sprake van een grote lekkage of een lek in de ketel? Wij raden het u dan aan om een installateur op te bellen.

 

Radiator lek oplossen: stap twee

Stap 2: Een paneelradiator heeft minimaal 4 aansluitpunten. Sommige hebben maar één onder aansluiting die gebruikt kan worden. De aansluitpunten van een paneelradiator zijn het aansluitpunt voor een kraan (de aanvoer), een aansluitpunt voor het ontluchtingskraantje, een aansluitpunt om water af te tappen en een aansluitpunt voor de afvoer.

Controleer al deze aansluitpunten. Een radiator lek kan namelijk ontstaan uit de verbinding tussen uw buizen en radiator zelf. Let er dus op dat ze goed vast en dicht zitten en of de koppelingen niet scheef aangedraaid zijn.

Vind u een lek in de radiator zelf? Dan gaat het er vaak om dat de lasnaad niet goed gedicht is in de fabriek, een productiefout dus. Het is dan ook aan te raden dat u contact opneemt met de leverancier. Zou u het zelf snel (en tijdelijk) willen oplossen? Dan kunt u het oplossen met kneedbaar metaal wat ideaal is voor het afdichten van alle staalsoorten lekkende radiatoren. Knip de hoeveelheid die u nodig heeft af en kneed het totdat er een gelijkmatige kleur ontstaat en het materiaal handwarm wordt. Breng het tenslotte aan op de plek van de lekkage en druk het stevig aan. Dit moet vaak 20-30 minuten uitharden.