Radiator ontluchten zonder sleutel

Het ontluchten van je radiatoren is belangrijk om eens per jaar te doen. Op die manier blijven de radiatoren schoon en heb je op langere termijn profijt van minder stookkosten. Wanneer de radiatoren niet worden gelucht kan vuil zich verzamelen en ophopen, waardoor het niet alleen meer energie kost om te verwarmen, maar ook het getik van een radiator erger wordt.

 

Dit zijn namelijk de luchtbelletjes die door de leidingen schieten. Voor het ontluchten heb je geen vakman in huis nodig, je kan dit heel goed zelf onderhouden. Helaas kan het wel eens voorkomen dat je de sleutel niet meer heeft voor het ontluchten. Geen paniek, hier lees je er alles over: de radiator ontluchten zonder sleutel. 

 

Hoe kan je een radiator ontluchten zonder sleutel?

De sleutel voor het ontluchten van de radiator is een klein opvallend sleuteltje en van essentieel belang. Althans, als je het op de makkelijke en gebruikelijke manier wilt doen. Het komt namelijk regelmatig voor dat de sleutel kwijtraakt in een la of ergens op zolder. We hebben een aantal stappen voor je op een rijtje gezet om zonder sleutel de radiator te kunnen ontluchten:

 

  1. Heb een vaatdoekje, opvangbakje en dweil bij de hand voor het opvangen van viezigheid;
  2. Zorg dat alle radiatorkranen in huis geopend zijn;
  3. Schroef het kraantje van de radiator los, maar niet volledig. Houd het schroefje in het gaatje, want zodra er water uit komt stromen krijg je deze weer moeilijk terug;
  4. Vang het vuil op totdat er water komt, het geeft niet als dit troebel of zelfs zwart is;
  5. Schroef de radiator weer dicht en breng de druk weer op peil (verschilt per radiator).

 

Als je deze stappen doorloopt, kan je veilig de radiator ontluchten zonder sleutel. Voor het gemak is het wel verstandig een nieuwe sleutel te bestellen bij een van de vele aanbieders.

 

Verwarming ontluchten zonder sleutel

Om te voorkomen dat je onnodig moet stoken, is het aan te raden deze methode eens per jaar te herhalen. Gelukkig klinkt het moeilijker dan het is, want met bovenstaande stappen kan je het al voor elkaar krijgen. Mocht je er toch niet uitkomen, neem gerust contact op en we helpen je graag persoonlijk verder!