Help, mijn verwarming stinkt

Je verwacht visite en je hebt de hele dag besteed om je huis goed te kunnen schoonmaken. Om ervoor te zorgen dat je bezoekers het niet koud zullen hebben, besluit je de verwarming aan te zetten. Tot je verbazing komt er een vieze, penetrante geur van de radiator af. De verwarming stinkt in huis en je wilt zo snel mogelijk van die stank af. Wat kan je hier tegen doen?

 

De oorzaken van een verwarming die stinkt

Een radiator die stinkt is natuurlijk voor niemand een pretje. Radiatoren horen niet voor stankoverlast te zorgen. Toch kan een stinkende radiator wel eens voorkomen. De lucht die van je verwarming af komt, kan meerdere oorzaken hebben. Vaak zijn het logische oorzaken die eenvoudig kunnen worden opgelost. Denk hierbij aan radiatoren die een te lange tijd niet aan zijn geweest, verwarmingen die recent zijn geverfd of zelfs vuile radiatoren. Maar ook als er voorwerpen tegen de verwarming staan, er lekkage is of een verwarming te heet wordt, kan er een onaangename lucht ontstaan. 

 

Het voorkomen van een verwarming die stinkt

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je verwarming zal stinken. Hieronder tref je een aantal tips om dit te voorkomen:

  • Radiatoren zijn echte stofvanger. Maak regelmatig je radiator schoon. De lucht die langs de convectoren stroomt, kan stof meenemen die terecht kunnen komen in de radiator. De meegenomen stof zal hierdoor verbranden. De verwarming ruikt hierdoor verbrand.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en zet de radiator niet te lang op een te hoge stand. De radiator kan ervoor zorgen dat een ruimte te warm wordt waardoor de luchtvochtigheid van de kamer zal dalen. Je verwarming ruikt hierdoor muf.
  • Wil je je radiator verven? Maak gebruik van een speciale radiatorlak of een hittebestendige watergedragen verf. In een eerdere blog leggen we uit waar op moet letten bij het verven van je radiator.
  • Ontlucht je verwarming minimaal één keer per jaar. Radiatoren die niet worden ontlucht, worden niet volledig warm en kunnen vreemde geluiden maken. Dit komt omdat er te veel luchtbellen in de leidingen zitten. 

 

Heb je vragen over een stinkende radiator? Vraag het aan één van onze experts door contact met ons op te nemen.