Het bijvullen van de radiator komt aan de orde wanneer de verwarming niet meer de juiste temperaturen afgeeft. Wanneer er luchtbellen in de leidingen zitten, kunnen er tikkende of borrelende geluiden ontstaan bij het verwarmen. Vervelend om te horen, maar het is ook nog eens energieverspillend. Om de luchtbellen eruit te krijgen, moet de radiator ontlucht worden. Vervolgens moet de radiator bijgevuld worden, om de ruimte op te vullen. U kunt de radiator zelf bijvullen of dit laten doen door professionals. Wij leggen het u graag uit!

 

Voordat u een radiator gaat vullen met water

Voordat de radiator bijgevuld kan worden, moet hij eerst ontlucht worden. Hiervoor dient u alle radiatoren open te draaien en de cv-ketel minstens tien minuten laten werken. Op deze manier verzamelt alle lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Zet na tien minuten de cv-ketel weer uit en ontlucht alle radiatoren stuk voor stuk. Werk in het huis van beneden naar boven en open de radiator met de speciale ontluchtingssleutel. Komt er water uit het ventiel? Draai hem dan weer dicht. Let op: houd altijd een doekje bij de hand wanneer u het ventiel opendraait, want er kan roestig water uit komen.

 

Als laatst dient u het expansievat te ontluchten. Dit werkt op dezelfde manier als bij de radiatoren. Zet na het ontluchten de cv-ketel weer aan controleer of de waterdruk tussen de 1.5 en 2 bar ligt. Ligt de waarde daaronder? Dan moet hij bijgevuld worden.

 

Verwarming radiator bijvullen overlaten aan vaklieden

Moet de cv-ketel inderdaad worden bijgevuld? Trek de stekker uit de ketel en schroef vervolgens een vulslang op de kraan. Draai de kraan een klein beetje open, tot de slag met water is gevuld. Sluit hem aan op de cv-ketel en blijf vullen tot de wijzer in het groene gebied komt. Ter controle doet u de ketel weer aan en laat deze 10 minuten lopen. Ontlucht vervolgens het systeem en blijf dit herhalen totdat de juiste waarde is behaald. Laat u het liever over aan de vakmannen? Neem gerust contact op en we helpen u graag verder met het bijvullen van de radiator!