In 3 stappen berekenen hoeveel watt een radiator nodig heeft


Hoeveel watt heeft een radiator nodig? Dat is de belangrijke vraag wanneer je gaat verhuizen en nieuwe radiatoren moet kopen of de huidige aan vervanging toe zijn. In dat geval moet je de kennis hebben van een aantal zaken, zodat je de juiste radiator koopt met het geschikte wattage. Watt berekenen van een radiator doe je in slechts een paar simpele stappen en daar nemen we je graag in mee.

 

Lees hier ons handige 5-stappenplan waardoor je in een mum van tijd je radiator kunt kopen!

 

Stap 1: Bereken eerst de inhoud van de (woon)ruimte


Hoeveel watt een radiator nodig heeft hangt grotendeels af van de inhoud van een (woon)ruimte. Wil je een kleine of een grote ruimte verwarmen? Dan zijn afmetingen essentieel voor het te bepalen vermogen. Allereerst is het dus belangrijk dat je weet wat deze totale inhoud is. Hiervoor maak je de volgende eenvoudige berekening die iedereen kent:

 

Lengte x breedte x hoogte

 

Nu heb je de inhoud van de ruimte opgemeten en kan je verder met de volgende stap.

 

Stap 2: Bepaal de gewenste kamertemperatuur


Nu bepaal je de gewenste kamertemperatuur van de ruimte waar de radiator moet komen. Er zijn hiervoor verschillende manieren die de perfecte temperatuur kunnen waarborgen. De ruimte, de temperatuur en het benodigde wattage zijn allen dus afhankelijk van elkaar. Wij gaan ervan uit dat de volgende tabel het beste aangeeft voor welke ruimte welk wattage geschikt is:

 

Ruimte

Aanbevolen temperatuur

Benodigde wattage

Woonkamer

22°C

77 Watt

Badkamer

24°C

85 Watt

Studeerkamer

22°C

77 Watt

Keuken

20°C

65 Watt

Slaapkamer

18°C

60 Watt

Toilet

18°C

60 Watt

Hal

18°C

60 Watt

 

Stap 3: Controleer de mate van isolatie in je woning


Nu je weet welke temperatuur en wattage geschikt is voor welke ruimte, moet je ervoor zorgen dat de warmte er niet binnen no-time weer uit vliegt. Daarom moet de isolatiegraad goed gecontroleerd worden. Dan weet je precies hoeveel capaciteit een radiator nodig heeft. Weet je nu al dat jouw woning slecht geïsoleerd is? Hieronder zie je de diverse redenen voor een radiator met meer vermogen:

Niet geïsoleerde ruimte
- Vraagt om 40% extra vermogen

- Ruimte is niet geïsoleerd

- Enkel glas

- Vloer is niet geïsoleerd

- Plafond is niet geïsoleerd

 

Gemiddeld geïsoleerde ruimte
- Vraagt om 15% extra vermogen

- Ruimte is niet geïsoleerd

- Ramen zijn niet van hr++ glas

- Vloer is geïsoleerd

- Plafond is geïsoleerd

 

Optimaal geïsoleerde ruimte

- Vraagt om 10% minder vermogen

- Ramen zijn van hr++ glas

- Vloer is geïsoleerd

- Plafond is geïsoleerd

- Ruimte met maximaal 2 buitenmuren


Stap 4: Watt berekenen radiator

Om het exacte aantal watt te berekenen voor radiatoren zijn meerdere berekeningen in het leven geroepen. Radiatorkopen.nl gaat je daar niet mee lastig vallen. Wij hebben dé oplossing om er binnen een minuut achter te komen hoeveel wattage je nodig hebt.

 

Eenvoudig uitrekenen welk wattage nodig is? Gebruik dan onze wattage calculator!

 

Stap 5: Kies een geschikte radiator


Nu je exact weet hoeveel vermogen de radiator moet hebben, kan je op zoek naar de best geschikte radiator. Bij Radiatorkopen.nl bieden we elk gewenst type. Wij hebben allerlei modellen paneelradiatoren, verticale radiatoren, handdoekradiatoren én het bijbehorende installatiemateriaal.

 

Nog vragen? Stel ze gerust aan ons team

Dankzij dit stappenplan ben je op de hoogte van alles wat belangrijk is voor het te berekenen wattage voor de radiator. Heb je nog vragen voor ons of wil je meer weten over onze radiatoren? Bekijk hier ons volledige assortiment of neem contact op met 085 - 130 16 50 of info@radiatorkopen.nl. Wij zijn te bereiken van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 18:00 uur.