De thermostaatkraan is de draaiknop die bij iedere radiator zit. Hier staan de getallen 1 tot en met 5 op en representeren een bepaalde temperatuur. Welke dat precies is en welke afstelling bij welke ruimte past, leggen we in dit blog uit. Allereerst is niet iedere knop volledig hetzelfde en kan het zijn dat een cijfer bij de ene radiator een iets andere temperatuur afgeeft dan een andere radiator. Het is dus altijd belangrijk om zelf te testen welke afstelling welke resultaten geeft in de ruimte en wat uiteindelijk bij uw wensen aansluit. De cijfers staan dan ook voor een comfortniveau en dat kan voor iedereen anders zijn.

 

Thermostaatkraan werking; hoe moet hij worden afgesteld?

De reden dat er geen graden worden weergegeven op de knop, is omdat de thermostaatkraan niet zo werkt. In de thermostaatkraan zit een thermostatische balg die een vloeistof, gel of gas bevat. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur zet deze balg uit of hij krimpt. Daarmee opent of sluit hij de klep waardoor het water in de radiator stroomt. Gezien de omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben, kan er slechts een richtlijn worden gegeven voor de temperatuur die de cijfers representeren. De richtlijn is als volgt: 1 – 15 graden; geschikt voor een ongebruikte kamer. 2 – 17 graden voor een hal of gang. 3 – 19 graden voor een slaapkamer. 4 – 22 graden voor bijvoorbeeld een badkamer. Bij 5 is de klep maximaal geopend en wordt de maximale temperatuur bereikt.

 

Hoe werkt de thermostaatkraan bij de radiator?

Afhankelijk van welke radiator en de omgeving waar hij in geplaatst wordt, is vooraf niet te zeggen welke temperatuur ieder cijfer representeert op de thermostaatkraan. Gelukkig is het wel heel gemakkelijk te bedienen, want het enige wat u hoeft te doen is te draaien aan de knop tot het pijltje op het gewenste cijfer staat. Wilt u graag meer weten over het afstellen van de thermostaatkraan? Neem gerust contact op en we helpen u graag verder!