Hoe werkt een radiator?

Hoe werkt een radiator? Een cv-radiator wordt door technici ook wel een warmtewisselaar genoemd. Dit komt omdat het de warmte uit het water afgeeft aan de lucht in uw woonkamer. Een koelkast is ook een warmtewisselaar, maar die werkt precies andersom. Bij uw radiator stroomt warm water vanuit uw cv-installatie naar binnen. Door het relatief grote oppervlak van de radiator wordt de warmte van dit water afgegeven aan de lucht in uw woonkamer. Deze warme lucht stijgt, waardoor nieuwe koele lucht vervolgens weer verwarmd kan worden. Het nu koudere water daalt en wordt daarna afgevoerd.

 

Hoe werkt een radiator? En hoe zorgt deze voor de juiste temperatuur?

Hoe werkt een radiator en hoe regelt u dan dat uw kamer altijd op de gewenste temperatuur blijft? Wanneer u een centrale thermostaat heeft kunt u daarop de temperatuur instellen. Wanneer deze temperatuur bereikt is slaat uw cv-ketel af, totdat een ondergrens wordt bereikt en de ketel weer aanslaat. Ontbreekt de centrale thermostaat, dan stelt u de temperatuur op een andere wijze in.

 

Hoe werkt een radiatorknop?

Heeft u geen centrale thermostaat? Dan gebruikt u de radiatorkraan om de temperatuur in te stellen. Hoe werkt een radiatorkraan dan exact? Een radiatorkraan draait u open wanneer u de kamer wilt verwarmen. Vindt u de temperatuur hoog genoeg, dan draait u de kraan weer dicht. Dit kan onhandig zijn en daarom zijn veel radiatoren voorzien van een thermostatische of thermostaatkraan. Deze houdt automatisch, door middel van een eigen temperatuursensor, de temperatuur in uw kamer constant.

 

Radiatorkopen.nl bedient u graag van advies

Heeft u meer vragen over de werking van radiatoren, radiatoronderdelen, of bevestigingen, dan kunt u ze altijd stellen aan onze medewerkers. Wij delen graag onze kennis met u en zijn via de telefoon te bereiken op 085-130 1650. U kunt ons ook een chat sturen via ons chatsysteem op de website. Onze specialisten staan voor u klaar!