Hoe maak je zelf een radiatorombouw?
Zelf een radiatorombouw maken en plaatsen? Zo doe je het!
Steeds meer mensen zien het klassieke ontwerp van hun radiator liever verdwijnen achter een mooie wand en gaan daarom zelf een radiatorombouw maken. We zien het tegenwoordig veel, de ouderwetse radiatoren doen nog prima hun werk, maar kleuren niet mooi tussen de rest van het interieur. Zelf een radiatorombouw maken is dan natuurlijk de ultieme oplossing.
Het kost een paar uur van je tijd, maar het is het meer dan waard. Met deze 7 simpele stappen heb je binnen no-time je eigen radiatorombouw gemaakt en geplaatst!
Stap 1: Denk na over de benodigde (hoeveelheid) materialen
Wil je een radiatorombouw maken voor één of meerdere radiatoren? Dit is belangrijk om te weten als je voor alle radiatoren dezelfde ombouw wilt maken. Dat geeft natuurlijk wel een mooi geheel. Om de benodigde hoeveelheid aan materialen te berekenen kan je de radiator opmeten in lengte x breedte x hoogte. Bereken dit ook van de overige radiatoren en koop vervolgens iets meer dan voldoende materiaal. Zo houd je ook rekening met eventuele fouten en kan je direct door.
Stap 2: De radiator opmeten
Voor het opmeten van de radiator moet je rekening houden met een aantal zaken. Natuurlijk meet je de radiator in lengte x breedte x hoogte, maar let op: tel hier ook zeker de radiatorkraan en de leidingen bij op. Doe je dit niet, dan worden deze ook niet netjes weggewerkt en klopt de meting van het frame niet. Als er geen thermostaat aanwezig is, moet de kraan natuurlijk wel in het zicht blijven.
Tijdens het opmeten bereken je er daarnaast minimaal 3 a 4cm bij, zodat er genoeg afstand tussen de radiator en de radiatorombouw zit.
Stap 3: Een radiatorombouw maken met zitvlak
Ga je zelf een radiatorombouw maken en wil je het design een extra dimensie geven? Kies er dan voor om een zitvlak te maken in je ombouw. Dit doe je eenvoudig door een stevig frame te kiezen, die minimaal 50cm diep/breed is. Hierdoor creëer je genoeg stevigheid en oppervlakte om fatsoenlijk en veilig te kunnen zitten.
Stap 3: Bepaal het frame formaat
Het frame formaat is essentieel voor een perfecte fit van de radiatorombouw. Je hebt al berekeningen gemaakt, dus nu kan je bepalen welk frame geschikt is. Wil je een radiatorombouw maken welke alleen de voorkant bedekt, of wordt het een frame die de hele radiator inpakt? Hou hier rekening mee tijdens het uitkiezen van het formaat.
Stap 4: Maak een passende vensterbank
Nu het frame formaat gereed is, kan je nadenken over het type vensterbank. Hoe mag deze eruit komen te zien? Een wenselijke diepte van het zitvlak is dus 50cm, maar wil je dit niet, dan kan een vensterbank al met 20cm voldoende zijn.
Stap 5: Bevestig voeten aan staanders
Ga je een radiatorombouw zelf maken, dan bevestig je ook de staanders en voeten. Staanders creëren samen met de voeten, de connectie tussen de vloer en de ombouw, voor een optimale stevigheid. Maak de staanders op maat en bevestig alvorens je deze gaat plaatsen eerst de staanders aan de voeten.
Stap 6: Bevestig de beugels aan de staanders
Bevestig de staanders aan de beugels, waarmee het frame wordt opgehangen. Hou hierbij rekening met de ruimte tussen de vensterbank en het frame. Zo’n 3 tot 6cm is hiervoor voldoende. Op deze manier wordt de radiator compleet weggewerkt in de radiatorombouw.
Stap 7: Tot slot: schilder de radiatorombouw naar wens
Als het gehele frame en de vensterbank op hun plek zitten, is het tijd voor de volgende stap. Het leukste onderdeel van een radiatorombouw zelf maken is misschien wel het schilderen ervan. Door te kiezen voor een houten ombouw kan je deze volledig naar wens verven en creëer je de perfecte match met je interieur.
Meer weten over een radiatorombouw maken? Neem contact op
Benieuwd naar alle mogelijkheden of wil je advies? Radiatorkopen.nl staat voor je klaar. Neem eenvoudig contact met ons op middels ons contactformulier of chat met ons.