Alu-knel koppelingen (CV)

Aanbieding voor radiatoren bannerAanbieding voor radiatoren banner

Producten 1-24 van 118

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 118

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Knelkoppelingen voor uw radiator

Een knelkoppeling dient als middel om leidingen met elkaar te verbinden. Deze knelkoppelingen kunt u aansluiten bij waterleidingen, radiatoren en CV-leidingen. De knelkoppeling wordt in de volksmond ook wel knelfitting genoemd. Door gebruik te maken van dit middel wordt solderen en lassen uitgesloten. Dit maakt het goed behapbaar om zelf aan de slag te gaan met een radiator- of water- leiding-klus in huis! Wanneer u een nieuwe radiator met leidingen gaat aansluiten bijvoorbeeld. U heeft dan enkel een goed passende knelkoppeling nodig om leidingen met elkaar te verbinden.

Van welk materiaal zijn knelkoppelingen gemaakt?

Een knelkoppeling of knelfitting heeft in zijn koppelstuk meestal alleen messing verwerkt. Hier zitten knelringen en moeren aan bevestigd, welke tevens van messing zijn gemaakt. Wanneer de knelkoppeling aan een koperen pijp bevestigd zit is deze altijd van messing, nooit van staal. Er zijn wel knelkoppelingen die komen in een uitvoering van verzinkt staal. Deze knelfittingen hebben kunststof klemringen.

Knelkoppelingen voor uw radiator en CV-leidingen

Er bestaan diverse soorten knelkoppelingen die u kunt aansluiten op uw radiator of CV-leidingen. De bekendste vormen zijn wel de sok-knelkoppeling, T-knelkoppeling en de knie-knelkoppeling. Bij de sok uitvoering is de koppeling recht, de T-vorm heeft drie uiteinden en de knievorm is 90 graden gebogen. Voor radiatoren worden in de meeste gevallen een T-vorm en de knievorm gebruikt. De T-vorm kan gemakkelijk de hoofdleidingen met elkaar verbinden en maakt aansluiten een klein kunstje.

Knelkoppelingen voor uw waterleiding

Knelfittingen zijn de ideale manier om waterleidingen aan te leggen. Ze zorgen voor een stevig houvast van leidingen en bieden een goede geleiding van water. Let op; dit is alleen het geval bij waterleidingen die niet in een muur of vloer verwerkt zitten. Voor deze leidingen gebruikt u een ander soort, namelijk soldeer koppelingen. Knelfittingen- of koppelingen moeten gemonteerd worden waar u zelf gemakkelijk bij kunt komen. Aan de knelfitting zit tevens een wartelmoer en een knelring bevestigd. Maakt u gebruik van een koperen buis? Dan is het in sommige gevallen verstandig om een steunhuls aan te brengen. Op deze manier wordt stevigheid gewaarborgd en kan deze niet krom trekken.

Op een veilige manier knelkoppelingen aansluiten

Om veiligheid te waarborgen tijdens het aansluiten van knelkoppelingen is het verstandig om allereerst goed op de hoogte te zijn van de situatie. U heeft bepaald dat u een radiator, een waterleiding of een CV-ketel wilt aansluiten en dat hier leidingen voor gelegd of verlegd moeten worden. Bij het verleggen van een radiatorleiding heeft u veelal nieuwe knelkoppelingen nodig. Oude knelkoppelingen kunnen verschoten of gebogen zijn, in dat geval is het vrij lastig om deze her te gebruiken. Het kan tevens onbetrouwbaar zijn omdat de stevigheid niet meer gewaarborgd is. Van groot belang is dat de leidingen een waterdichte verbinding vormen en de knelkoppelingen bieden deze stevigheid bij waterleidingen, CV-leidingen en radiatoren.

Gemakkelijk stappenplan voor het aansluiten van knelkoppelingen

Met de volgende stappen wordt het aansluiten van een knelkoppingen een klus die zo gedaan is. Komt u er toch niet? Neem dan contact op en we helpen u graag verder. Een knelkoppeling aansluiten doe je als volgt:

 1. Zaag de buis/leiding op een zo recht mogelijke manier af in de lengte.
 2. Schuur de uiteinden van de leiding(en) zo goed mogelijk zodat er geen bramen ontstaan. Een braam is een scherpe, soms opstaande rand aan een leiding wanneer deze niet goed is bewerkt. Hiervoor is een pijlsnijder zeker geschikt en vervolgens kunt u deze veilen met een stukje schuurpapier.
 3. Nu kan de knelfitting gedemonteerd worden.
 4. De moer kan over de buis geschoven worden.
 5. Vervolgens kunt u de knelring over de buis schuiven.
 6. Nu kan de knelkoppeling aan het einde van de buis geplaatst worden.
 7. Draai vervolgens de moer over de knelkoppeling.
 8. Draai met een steeksleutel of waterpomptang de moer verder aan.
 9. Nu ontstaat er als het goed is een juiste fittings dichtheid. Draai ze daarom vast, maar niet te vast. Een te hard aangedraaide verbinding kan lekkage veroorzaken.
 10. Druk de koppeling terug door middel van een steek- of moersleutel.
 11. Tot slot controleert u of de leiding waterdicht is. Klopt dat? Dan heeft u op de juiste manier geïnstalleerd!

Gaat u binnenkort een radiator installeren of een waterleiding aansluiten? Wij geven u graag advies!

Bij RadiatorKopen.nl bieden wij allerlei passende installatiematerialen. U kunt voor diverse knelkoppelingen bij ons terecht. Vraag naar onze producten en de diverse mogelijkheden! Wij zijn bereikbaar op 085 - 130 16 50 of vul ons contactformulier in met uw vragen en ontvang spoedig een antwoord van ons. Uiteraard, staan wij ook voor u klaar via onze chat!